Facebook Home & Facebook Phone

0 Flares 0 Flares ×

Tijdens de Disrupt 2012 conferentie verklaarde Facebook CEO Mark Zuckerberg nog heel stellig: “Stel dat Facebook zijn eigen telefoon aan het ontwikkelen was. Dat zijn we niet! Maar stel: dan zouden we die aan misschien 10 miljoen mensen kunnen verkopen. Of 20 miljoen. Dat is voor ons niet de moeite.”

En daarmee was Zuckerberg bijna helemaal eerlijk… Facebook gaat inderdaad geen eigen toestel ontwikkelen: ze laten dit doen door HTC! Het zou gaan om de nieuwe HTC Myst: op zich ‘gewoon’ een nieuwe smartphone, maar dan met een heel bijzondere jas.

Aanstaande donderdag rond 7 uur ‘s avonds zal Facebook een evenement gaan starten waarvoor een hele rits pers is uitgenodigd. En volgens de insiders zullen hier de plannen voor de Facebook Phone worden gepresenteerd met HTC als hardwareleverancier.

Daarnaast is naar aanleiding van een tweet van @evleaks de term “Facebook Home” in de wereld terecht gekomen en dus reden genoeg voor een welingelichte en doortimmerde speculatie…

Facebook Home

Facebook Home zal naar alle waarschijnlijkheid een aangepast Android besturingssysteem worden, dat Facebook de vrijheid geeft om de gebruikersbeleving helemaal naar eigen inzicht in te richten. Iets wat iOS en een standaard Android niet kunnen. Denk hierbij aan een persoonlijk beginscherm op je toestel waar Facebooknieuws en -berichten langs komen rollen, maar ook diep ingebouwde Facebook-functionaliteiten. Dit aangepaste systeem wordt op de HTC Myst voorgeïnstalleerd en voilà: hier is je Facebook Phone.

Facebook Home voor iedere Android

Zoals Zuckerberg terecht opmerkte: die 10 of 20 miljoen klanten maken het voor hem niet interessant om een speciaal toestel te ontwikkelen. Android is het populairste besturingssysteem voor smartphones ter wereld en biedt dus een veel grotere markt dan “alleen maar” die 20 miljoen mensen die een Facebook Phone zouden aanschaffen. Het is dan logisch dat er, naast het aangepaste Android besturingssyteem voor de HTC Myst, ook een zogenaamde ‘launcher’ uit gaat komen: een op zichzelfstaande app die op ieder standaard Android toestel kan worden geïnstalleerd en waarmee dus ook niet-HTC klanten over Facebook Home kunnen beschikken. Ron Amadeo van Android Police ontdekte een ‘Facebook phone application package file’ of kortweg APK die dit niet alleen bevestigd, maar die ook een aantal details onthult.

Strategische zet

De combinatie van een aangepast OS speciaal voor de Facebook Phone én een launcher voor alle andere Android toestellen zou een hele strategische zet zijn van Facebook. Het biedt ze immers de kans om:

-De Facebook Home ‘droomervaring’ te bouwen op de HTC Myst
-De belangrijkste mogelijkheden van Facebook Phone beschikbaar te maken voor alle andere Android-gebruikers
-Andere smartphone-producenten over de streep te trekken om óók standaard met Facebook Home te gaan werken

In theorie is het een briljante strategie, maar uiteindelijk zal het succes van Facebook Home natuurlijk afhangen van de toegevoegde waarde die het biedt, boven de huidige Facebook app. Als die toegevoegde waarde niet overtuigend genoeg is, zullen weinig mensen de HTC Facebook Phone kopen, zullen alleen social media-nerds zoals ik de launcher downloaden en installeren, en zullen andere producenten zich niet gaan bezighouden met het hele verhaal. Jaren werk naar de vaantjes.

En als blijkt dat Facebook Home inderdaad echte meerwaarde heeft boven de huidige Facebook app? Dat het daadwerkelijk de ultieme ‘social experience’ biedt die het belooft? Dan zou Facebook wel eens in staat kunnen blijken, honderden miljoenen gebruikers over te laten stappen op een Facebook Phone, zonder ook maar één dollar uit te geven aan het ontwikkelen van een nieuw toestel! Dat zal het ontwikkelteam van Apple wel even pijn doen…

Facebook Home software

Wat kan dat Facebook Home dan allemaal? Behalve dat er op je beginscherm een ander logootje komt te staan, blijken uit de ontdekte APK een aantal features waarvoor de software permissie vraagt bij het installeren:

Spawn windows die boven alle andere geopende vensters zichtbaar blijven

– Het vergrendelingsscherm ontgrendelen

-Activeren bij het opstarten van je toestel

-Monitoren welke andere apps er draaien

-De Wi-Fi verbinding van je toestel beheren

-Systeeminstellingen wijzigen

Verder zijn er in de APK aanwijzingen aanwezig, dat Facebook Home in staat is Facebook nieuwsberichten weer te geven, een aangepaste tijdweergave, snelkoppelingen om apps te starten en een ingebouwd Google Search-scherm. En één van de meest fascinerende features, die in de APK wordt omschreven als “Chat Heads”: de mogelijkheid om Facebook Chat boven in je scherm zichtbaar te laten, ongeacht welk scherm je zelf geopend hebt. Die feature kan waarschijnlijk alleen draaien op het aangepaste Android OS, dus alleen op de HTC Myst. Maar da’s even afwachten.

Wat voor toestel wordt het?

Facebook zou in samenwerking met HTC de HTC Myst gaan uitbrengen. Dit nieuwe toestel van HTC krijgt volgens eerdere geruchten een 1.5 GHz dual-coreprocessor mee met 1 GB aan RAM-geheugen. Het scherm zou 4.6 inch meten en een resolutie van 720p (1280×720) hebben (320 ppi). De camera aan de achterzijde heeft een maximale resolutie van 5 megapixels en die aan de voorkant heeft een maximale resolutie van 1.6 megapixel. Dit toestel zal als de geruchten kloppen ook met 4G-ondersteuning uitkomen en draaien op Android 4.1.2.

Hoewel goed onderbouwd met feiten, zijn het natuurlijk nog speculaties. Aanstaande donderdag zullen we meer te weten komen over Facebook Home.

(bronnen: http://www.androidworld.nl/author/claudiabliss/, http://www.TechCrunch.com, http://www.AndroidPolice.com, @evleaks)

0 Flares Facebook 0 Twitter 0 LinkedIn 0 Google+ 0 Pin It Share 0 StumbleUpon 0 Email -- 0 Flares ×

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

anti-spam: *